Make your own free website on Tripod.com
ADAM BEYER [Drumcode / Truesoul - Swe]

B I O G R A P H Y

Adam Beyer se jos od ranih godina posvetio fascinantnom svetu ritma. Nakon sto je kao tinejdzer svirao bubnjeve, njegova opsesija se preusmerila na gramofone. 1990. je kupio svoj prvi par gramofona i poceo da vrti sirok spektar hiphop-a, hiphouse-a, acid-a i techna na lokalnim zurkama i clubovima. Beyer je uskoro naucio kako da kombinuje svoj materijal na smisljen i visoko fokusiran nacin, talenat koji se danas razvio u trademark stil. `92. ga je skolski drug Peter Benisch upoznao sa sampler-om, a godinu dana kasnije su potpisali prvi ugovor sa diskografskom kucom Direct Drive (sa sedistem u New York-u). Posle zavrsetka skole 1995, Beyer je poceo da radi u prodavnici ploca Planet Rhythm, a uporedo s tim je izdavao neke pesme pod raznim imenima i neprestano radio kao DJ sirom Skandinavije.

Adam Beyer navodi Drumcodes 1 (Planet Rhythm 1995.) kao prvu plocu koja je definisala njegov stil; hard, percussive i loop orijentisan. Ova 12" je imenovala Beyer-ovu buducu diskografsku kucu, a kasnije je sledio njegov kriticki odobren i priznat prvi album Decoded (Planet Rhythm 1996). Njegova potreba da kreira perfektan DJ alat mu je dala povoda da osnuje diskografsku kucu Drumcode koja mu je obezbedila potpunu muzicku slobodu. Jak koncept i visok nivo produkcije je znacio momenatalan uspeh ove diskografske kuce. Nakon sest izdanja, Beyer je osnovao i drugu diskografsku kucu Code Red koju je usmerio na vise meksu stranu techna. Code Red je zavrsio svoje sa desetim i finalnim izdanjem Stand Down (Code Red 1999.), koje je bilo kompilacija remix-ova razlicitih internacionalnih izvodjaca.

Njegovo umece u produkciji su uskoro doveli Beyer-a u centar paznje globalnog booking-a. Meteorska pojava Beyer-a se navodi za vodecu u uticaju na svedsku techno scenu. Posle mnogo izdanja i remix-ova za razne diskografske kuce, objavio je i svoj drugi album Protechtion (Drumcode 1999.). Dok je trziste bilo preplavljeno sa monotonim, loop-orijentisanim technom, Beyer je radio na ucvrscenju radova koji su bili karakteristika njegovog ranijeg rada, kao i na dodavanju melodicne linije. Jos uvek sa jasnim fokusom na podijum.

Iste godine Adam Beyer i Cari Lekebusch su udruzili svoje snage i napravili live act prvo vidjen u Londonu, koji je naisao na masovno odobravanje. Act je dokazao postojanje kreativnog DJ set-a dok je duo nastupao back to back mixujuci svoje stilove produkcije.

Kako se Drumcode fokusirao na svedske izvodjace, sa Remainings III (Drumcode 2001), Beyer je lansirao novi ogranicenu seriju. Poluserije sadrze remixe kako internacionalnih izvodjaca, tako i novopridoslih svedskih producenata. Serija sadrzi deset izdanja i finalnu kompilaciju.

Za 2002. Beyer planira osnivanje nove diskografske kuce, Truesoul, koja bi dozvolila vise prostora za siri krug uticaja. Truesoul je nastala kao internet diskusija sa bliskim prijateljima iz Stokholma. Grupu je osnovao Henrik Fagerberg koji je sada art director (?) i dizajner za diskografsku kucu. Truesoul je nastala kao dvadesetogodisnji uticaj elektronske muzike i usmerice se na konceptualne projekte i albume.

Posveceni DJ-ing Adama Beyera i bezkompromisni stil produkcije su ga doveli u globalnu arenu techna, kontinuiranih nastupa po clubovima i izdavanja ploca sirom sveta. Uprkos malom broju godina, Adam Beyer je postao jedna od vodecih figura na polju techno muzike.

Intervju sa Beyerom (Švedska, 2000) >>


www.happynovisad.co.yu