Make your own free website on Tripod.com
DAVE MOTHERSOLE [Swag rec., Muzik - London, UK]

B I O G R A P H Y

Tokom poslendnjih nekoliko godina Dave Mothersole je polako ali sigurno postao jedan od najvećih i najvoljenijih londonskih underground disc jokeya. Pozant po glatkoj veštini miksovanja, dinamičnoj tečnosti i deepu, funky interpretaciji housa i techna, postepeno se izdigao na više DJ nivoe da bi konačno postao stalni učesnik klubova i žurki u čitavom UK, a i preko mora.

Kao dugogodišnji obožavalac muzike, Dave-ova opsesija ritmom i zvukom počela je rano slušajući Beatlese i Beach Boyse sa ploča svojih roditelja kada je njegova porodica živela u Italiji. Po povratku u Englesku sa osam godina, otkrio je tadašnju pop muziku i počeo da sakuplja svoje ploče. Od tada je prešao na čvršce zvuke bendova kao što su Kraftwerk i Pink Floyd, a potom na punk, new wave, synth pop, jazz-funk, electro, hip hop, i konačno, na rani house.1986. otišao je na putovanje u Indiju i otkrio party scenu Goe. To je bila glavna prekretnica koja ne samo da ga je upoznala sa konceptom žurki koje su trajale čitavu noć, već ga je navelo da shvati pun potencijal elektronske muzike za igru.

"Muzika je bila miks osamdesetih - pop, ital disco i čvršci high energy, što sada verovatno zvuči užasno, ali tada je bilo sjajno" kaže,, "Sve je bilo instrumentalno, i osećaj i energija mase koja igra pod zvezdama, što je zauvek promenilo moj pogled na svet. Čak i sada slušam neke od starih traka."
Sledeće godine kada je otišao opet na Gou, pri povratku u Englesku video je da stvari počinju da se zahuktavaju i kod kuće. Uskoro je postao redovan u klubovima kao što su Spectrum i Trip, ali tek nekoliko godina kasnije se bacio u vode DJ-isanja.

"Imao sam tone ludih techno ploča od grupa kao što su Front 242 i Nitzer Ebb i neko mi je ponudio mesto u večeri po imenu The Hard Night at Gossip u Sohou. Okušavao sam se i miksovao detroitski techno i rani house i iako nisam imao pojma šta radim, kada sam video efekat koji možete ostaviti na ljude, samo puštajući ploče, bio sam potpuno navučen."
Odatle se preselio u rezidenciju londonskog kluba Browns, gde je proveo dve godine.

"Radio sam po tri noći nedeljno i sam svirao po čitavu noć. To je bio ponekad naporan posao, ali me je mnogo naučio o građenju raspoloženja u toku noći i o radu sa publikom. To je u stvari bilo pečenje zanata, i veoma mi je drago da sam to uradio."

1993. poceo je da radi za Swag Records u Croydonu, napustivši Browns, i počeo je da radi na underground žurkama kao što su Heart & Soul, a kasnije i na raznim drugim mestima. Tu je zaista počeo da razvija zvuk po kome je pozna t- mešajajuci sirove funky house groove sa melodičnim techno i deep zvukom. Pomažući elektro muziku, uskoro je postao jedan od vodećih igrača na još neformiranoj tech-house sceni. Od tada je postao nezaobilazni činilac žurki kao što su Subterain (The End), The Bomb (Nottingham), Ministry of Sound (London), Bed (Sheffield), Check-point (Reading) i Fabric (London). Svirao je u skoro svakom značajnijem klubu u Londonu, a i dalje je bio rezident na underground događajima kao što su Whoop Whoop, Positive Sound i The Laundry.

Poslednje tri-četiri godine Dave je putovao širom sveta, donoseći jedinstven zvuk na žurke i klubove u zemljama kao što su Španija, Holandija, Belgija, Hrvatska, Turska, Francuska i Italija, kao i na festivale kao što su Homelands (England & Scotland) i Dance Walley (Holland). Takođe je svirao u Njujorku (The Twilo) i u Severnoj Karolini, a bio je izabran za najboljeg gostujućeg DJ-a 1999. posle dvonedeljne turneje na Novom Zelandu.

1998. Dave je poceo da pomaže Colin Dale-u u "Abstrakt Dance" šou na Kiss FM radiu, i ubrzo je dostigao nivo Colina. Sada ima svoj nedeljni šou na toj stanici i brza stiče dobru reputaciju zbog svoje opuštene prezentacije dvočasovnih mikseva bez prestanka. Ipak, veoma rado radi na besplatnim žurkama na plaži u Brightonu ili pred 3000 klabera u Amnesii na Ibizi, ostajuci jedan od najprizemnijih DJ-a.

"Volim to što radim i osecam da ima još mnogo toga da naučim." kaže, "Najvažnija stvar koju sam shvatio je da je lako zadovoljiti publiku, i da je lako zadovoljiti sebe, ali je teško zadovoljiti sve u isto vreme, i da je sva suština u tome. Biti DJ, po mom mišljenju, je moći zabaviti ljude, a i staviti im do znanja odakle si i gde ideš."


www.happynovisad.co.yu