Make your own free website on Tripod.com
DJ DAVID MORALES [... NY, USA]

B I O G R A P H Y

"Volim da napravim putovanje za ljude, kao krstarenje. Nikad ne znam sta radim, tako da je to kao putovanje i za mene. Pocecu ovde, zavrsicu tamo i wow!"

Datum i mesto rodjenja: 21. Avgust 1961, Brooklyn, NY

Poznat (a cesto i ismevan) po svom zanimanju kao remixer poznatih izvidjaca 1990-tih, David Morales je bio jedan od pionira house muzike u New York-u, koji je 1970-tih iskusio prelaz iz disco u house muziku i udruzio se sa Frankie Knuckles-om oformivsi vodeci remix-tim, Def Mix. Za vreme `90-tih dance mainstream je prozimao mnoge njegove stilisticke semplove - vocal breaks, uptempo piano riffs, plenty of strings - sto je bio rezultat klishea po kome su se obojica prepoznavala. Takodje, Morales nije bio umesan u svojeimenu produkciju ploca kao nekoliko njegovih savremenika (Knuckles, Junior Vasquez, Todd Terry), ali je 1994. zatresao podijum svojim hitom - singlom "In De Ghetto".

Njegovi poceci definitivno nisu bili prefinjeni i laki; rodjen u Bruklinu kao portorikanski imigrant, Morales je svoje rane godine proziveo u prilicno teskim situacijama, cak je jednom bio i ustreljen. Odustao je od srednje skole posle devetog razreda i radio kao kuvar dok je dodatne jadne prihode zaradjivao kao DJ (skupljao je ploce od 14-te godine). Pustajuci vise disco muziku u poznatim klubovima kao Loft i Paradise Garage, Morales je uskoro radio u klubu Garage nakon saradnje sa For the Records, firmom za DJ menadzment. Njegova reputacija se prosirila za vreme kasnih `70-tih i ranih `80-tih i na kraju je radio u svakom velikom klubu u New York-u. Jedan od prvih underground house hitova na podrucju New York-a, "Do It Properly" (delo 2 Portorikanaca, Black Man i Dominician) bila je produkcija Moralesa, zajedno sa Chep Nunez-om, Robert Clivilles-om i David Cole-om. Orijentisuci se vise na posao remix-a i produkcije za vreme `80-tih, udruzio je svoje snage zajedno sa drugom glavnom house legendom, Frankie Knuckles-om (preko For the Records) da bi oformili Def Mix Production crew, i njegovi Red Zone remixi su postali poznati kao vazni potpisi u razvijajucem progresivnom house pokretu.

Kako je dance muzika pocela da osvaja siru klijentelu, Moralesovi remixi su se vise preorijentisali kao mainstream dance muzike, pa su njegova remek-dela cesto pustana u etar kako preko dana tako i u nocnim klubovima. Nakon sto se njegovo ime naslo na top listama pop muzike sa projektom Def Mix-a za Seal-a, poceo je da radi sa glavnim pop zvezdama tog vremena, medju kojima su bili i Mariah Carey, Madonna, Michael Jackson, U2, Janet Jackson, Tina Turner i Bjork. Ugovor sa Mercury-jem je rezultovao 1994. singlom "In De Ghetto", umerenim clubbskim hitom, i Moralesovim prvim albumom, The Program. On je takodje i top-flight DJ, poznat po forsiranju i malo tvrdjeg zvuka od onog koji se moze cuti u njegovim remixima.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kralj house muzike New York-a, David Morales zasluzuje mesto medju legendama house scene. Njegovo remixovanje je legendarno. U2, Mariah Carey i Jamiroquai su samo primeri sta ovaj covek i njegova mixeta mogu da urade.

Uprkos tome sto je poznat po svom DJ-ingu i remix-ovanju, Morales sebe uopste ne smatra Dj-em:
"Kada kazem da se ne smatram DJ-em, to ne znaci da cu prestati da radim. Pustam ploce zato sto to volim i zelim da podelim svoju ljubav prema muzici sa drugima. Ne radim kao DJ za pare zato sto DJ-isanje uopste nije to sto placa moje racune. To rade remixi i produkcija. Radim kao DJ zato sto imam sta da ponudim. Mogu da imam 40 godina, ali ja cu jos uvek imati to u sebi."


www.happynovisad.co.yu