EDDIE "EVIL" RICHARDS [Wiggle - London, UK]

B I O G R A P H Y

"Evil" Eddie Richards svoje upoznavanje sa elektronskom muzikom vezuje za londonski klub "Heaven", u koji je zalazio početkom '80-ih. U tom klubu je sve bilo drugačije - ljudi su se oblačili drugačije, đuskalo se drugačije, DJ je puštao stvari u mixu onako kako se to danas radi - bez priče između pesama - i naravno, ta muzika se nije mogla čuti na radio stanicama niti u ostalim klubovima. Pod uticajem tog kluba kupuje svoje prve gramofone i počinje puštati muziku u lokalnom pabu. Njegovi prvi setovi su bili bazirani na disco soundu pomešanom sa alternativnom elektronskom muzikom - preko Grandmaster Flasha do Killing Jokea, Yelloa, Heaven 17 i Visage. Te noći su ubrzo postale veoma popularne i kao rezultat toga, 1983. godine Eddie dobija posao DJ-a u novom londonskom klubu "Camden Palace", koji je svojim programom bio sličan njujorškom "Studiu 54".

Domaćini kluba su bili Steve Strange i Rusty Egan iz Visagea. Klub je bio orijentisan na New Romantic Sound - Grace Jones, Yello, Spandau Ballet, Culture Club, Duran Duran i drugo. Odatle potiče i njegov nadimak "Evil" koji je izabrao na Halloween partiju i zadržao ga do danas. Uz rezidenciju u "Camden Palace" povremeno je radio i kao DJ za Visage i Duran Duran. Negde krajem 1986. pojavljuje se house muzika, koja zbog politike kluba ubrzo postaje njihov zaštitni znak, a "Camden Palace" biva proglašen najboljim klubom u Londonu u periodu od 1988. do 1991.godine.

Tokom '87. acid house postaje jako popularan i Eddie organizuje niz "warehouse" partija - Dirtbox, Shoom i Clink St. Clink St. je postao jedna od njegovih stalnih rezidencija u sledećih nekoliko godina. Uz to je redovno puštao muziku na "warehouse" partijima tipa Sunrise i Energy koji su okupljali i do 15.000 ljudi. U ranim '90-im započinje novu rezidenciju sa DJ-ima Terry Francisom i Nathan Colesom nazvanu "Wiggle", koja promoviše novi zvuk – tech-house. Wiggle je i danas sinonim za inovativnost unutar tech-housea.

Njegov stil, kako ga on sam opisuje je "deep & dark side of house", a što se tiče omiljenih labelova ili producenata, nema ih. On pušta ono što je dobro, a ne zbog onoga što piše na omotu ploče.

Danas se Eddie malo smirio i počeo više vremena provoditi u studiju (pokrenuo je i izdavacku kucu Lunar Tunes), praveći svoju muziku. Ali uz to još uvek ima vremena za rezidenciju na Wiggleu (2 puta mesecno poslednjih 7 godina) u klubovima "The End" i "Fabric".

Evil Eddie je uz posao DJ-a osnovao još 1990.godine i prvu DJ agenciju u svetu, Dy-Na-Mix, koja je zastupala mnoge britanske zvezde, kao što su Carl Cox, Sasha, Terry Francis, Nathan Coles i brojne druge DJ-e i live actove.


www.happynovisad.co.yu