Make your own free website on Tripod.com
LTJ BUKEM [ .. London, UK]

B I O G R A P H Y

Covek koji je svoj originalni koncept drum`n`bass-a iz malog londonskog cluba Speed lansirao u najvece engleske klubove i na internacionalnu scenu. Covek cije su ploce lansirale breakbeat u sasvim novu galaksiju zvukova. Iako ne zeli da prizna, LTJ Bukem je zivo olicenje veoma posebne vrste post-acid house duha. On je flash blage energije cija je panoramska muzicka vizija naisla na uspeh u svakom aspektu istrazivanja. Od propratnih gostovanja do najvecih rave zurki, od relociranja srca breakbeat kulture do redefinisanja duha drum and bass-a i down-tempo ritmova, covek koji je svojim prijateljima poznat kao Danny Williamson je sedeo na vrhu breakbeat revolucije, osvetljavajuci put sa malo vise od uzivanja u zivotu i ljubavi prema muzici. Drugim recima, LTJ Bukem je covek na misiji!

Bukem-ovo prvo upoznavanje sa muzikom je bilo, kao i kod mnogih drugih, preko casova za klavir kao decak. Medjutim, za razliku od drugih, ispostavilo se da mladi pijanista ima prirodni talenat i brzo je napredovao kroz razrede. Klasicna muzika reprezentuje soundtrack njegovog porodicnog zivota. Oba roditelja su imali strastven stav prema Rahmanjinovu i Cajkovskom, sto se prenelo i na njihovog sina. Medjutim, onda su se preselili u severni London u Watford i Bukem je promenio uciteljice muzike koje su mu u pocetku razvile ljubav prema muzici. Zahvaljujuci veoma brizljivoj uciteljici Nigel Crouch - sa kojom je izgubio kontakt, koju je posle dugog trazenja nedavno ponovo nasao, on se upoznao sa svetom jazz-a, stil koji prozima njegov rad jos od tada. U srednjim osamdesetim, kada je imao sedamnaest godina, Bukem je otkrio blagodeti clubbinga. Tinejdzer je redovno posecivao lokalne soul clubove i legendarne celodnevne jazz, funk i soul zurke. Kao uporni kupac ploca, uskoro ga zainteresovala ideja da zatrese clubove svojom verzijom seta i nije proslo dugo vremena, a vec je bio umesan u sound system. U ovo vreme je imao i svoj jazz funk bend, iako se nikad nisu ozbiljno bavili s tim... samo zabave radi.

DJ-ing je bio glavna stvar i do 1987. zadobio je nesto reputacije za svoje setove. Do 1988. Bukem je shvatio da bi DJ-ing mogla da mu bude i profesionalna karijera. Do 1990, prvi put je dobio jedno vrlo znacajno gostovanje na ogormnoj UK rave zurci Raindance, kada je bio bukiran da nastupa izmedju jedan i dva ujutro pred 10.000 ljudi, sto je bio prvi pravi test njegovih DJ vestina. Mozda je bilo potrebno da ga svi njegovi drugovi gurnu da bi izasao na stage, ali sve u svemu, bio je to set koji nikad nece zaboraviti. Tada se proslavio i, LTJ Bukem, DJ svetske klase je bio rodjen. Otprilike u to vreme, Bukem se muvao i po studiju da snimi plocu za koju se ispostavilo da je jedna od najuticajnijih ploca ere. Nazvana "Logical Progression", izdana je pod okriljem novoformirane izdavacke kuce VinylMania. Medjutim, posle toga, Bukem je osnovao sopstvenu izdavacku kucu. Vodjena iz male kancelarije u Londonu, diskografska kuca je krstena kao Good Looking i njena debitantska ponuda je izasla kao "Demon`s Theme". Bukem-ovo sledece izdanje je bilo "Apollo" `92., medjutim, njegov najveci proboj je zaradio zahvaljujuci sledecem izdanju, "Music", 1993.

Izdavanje "Horizons"-a se poklopilo sa otvaranjem legendarnog Speed-a u Londonu. To je bilo vazno vreme za Bukem-a. Izdavacka kuca je cvetala sa katalogom koji se stalno punio trazenim kvalitetnim zvukovima. Bilo je planirano da otvaranje Speed-a ide ruku uz ruku sa cvetanjem Good Looking-a, a osmisljeno je kao sredisnja tacka drum and bass scene, koja je bila sve vise i vise u usponu. Nakon klimavog pocetka, koji je zamalo doveo club do zatvaranja, Speed se prakticno uzdigao za jednu noc u leto `94. Tipicno za Bukem-a, situaciju je iskoristio da bi prosirio svoje vizije. Koristeci trenutnu paznju medija, uzdigao je Good Looking Records i sve ljude koji su stajali iza nje. 1995, izdao je kompilaciju koja se zvala "Logical Progression" i jos uvek je jedna od najprodavanijih drum`n`bass kompilacija ikad napravljenih.

Od izdanja u Americi, Bukem je postao kljucna figura u modernoj elektronskoj muzici. Sledeci "Logical Progressions", Bukem je nastavio da uzdize svoje izdavacke kuce i njihov specifican zvuk, tako da se njegova sopstvena muzika nije prebacila na zadnje sediste. Bilo je remixa, broj zaprepascujucih DJ kompilacija za njegovu diskografsku kucu i druge, kao i saradnja sa David Arnold-om za ozloglasenu James Bond theme za "Thunderball". U sred svega ovoga, Bukem je takodje uspeo da objavi "Mystical Realms EP" u martu `98, i jos tri ploce, od kojih svaka reprezentuje dublji razvoj Bukem-ovog zvuka, jos vise uzdizuci Bukem-ovu poziciju kao sonicni vodja post rave breakbeat kulture i postavljajuci scenu za experimente i kvalitetnu muziku koja se nasla na njegovom debitantskom albumu. Bukem je isao dalje i nastavio da producira i mixa neke od najboljih svetskih d`n`b kompilacija ikad izdatih. Nazivi kao "Progression Sessions", "Earth" i dalja izdanja "Logical Progression" serije su postali poznati po unikatnim i uzbudljivim smerovima kojima je Bukem oduvek tezio, ali bez gubitka vidika na njegove orginalne muzicke korene i sve stvari koje su ga inspirisale u pocetku.

Kako ulazimo u 21. vek, LTJ Bukem nastavlja svoju ekstraordinarnu muzicku odiseju sa spremnim solo albumom, "Journey Inwards". Diverzan i multismeran album soul-a, funk-a, dowbeat-a, jazz-a, d`n`b-a i elektronskih elemenata koji ce otvoriti oci mnogim ljudima. To je jedan album koji greje dusu. Bukem je prevazisao i svoje korene i svoj stozerski rad kao jednostavni d`n`b izvodjac da bi kreirao pravi majstorski album koji moze da se meri i sa velikim modernim delima kao novi D`Angel-ov album ili opus Chemical Brothers-a. Ali nije kao takvi izvodjaci. Jos uvek je to Bukem, ali nije jadna underground ploca. Kreirano je sa vizijom i ima unikatnu mesavinu raspolozenja i osecanja sto ce slusaoca navesti da se stara o njoj kao o omiljenoj stolici ili krevetu.

Originalan, upecatljiv i stalno u stremljenju ka novim visinama, LTJ Bukem je jedan svoje vrste. Vodja, Covek za nasa vremena, Ne vasa svakodnevna prosecna muzika. Standardi su se jednostavno povecali.


www.happynovisad.co.yu