Make your own free website on Tripod.com
RICHARD GREY [Eukatech, Swag rec. - London, UK]

B I O G R A P H Y

Nesumnjivo jedan od najboljih londonskih disc jokey-a. Za Richardovu strast prema muzici zaslužna je njgova starija sestra, tako da je počeo da vrti ploče vec sa 9 god. Pošto je umetnost puštanja ploča postala ozbiljna stvar za njega, udubio se u jazz funk i disco - bio je istiniti obožavalac plesa od samog pocetka. Richard je u house-u od kada je stigao kod nas i dobio prvi set ploča 1988. Tada je bio posvećeni clubber koji upijao acid zvuke u popularnim klubovima kao što su Spectrum, Clink Street i Shoom.

Richardov prvi "house" nastup bio je pocetkom 1989, i kao jedan od malobrojnijh iskusnih i eksperimentalnih DJ-a ubrzo je obezbedio mesto rezidenta u klubu Voodoo. Taj nezaboravni klub je bio u Tamnicama u Lea Bridge-u gde je nastupao pored imena kao što su Colin Faver, Mr C, Evil Eddie Richards i Kid Bachelor. Od kraja 1989 do kraja 1990, Richard je častio radio-talase Londona, iz zlokobne piratske radio stanice Dance FM, svojim dvočasovnim miksevima svake nedelje. U to vreme bio je jedan od retkih DJ-a koji puštaju freestyle, a njegov šou je bio masovno slušan na toj stanici koja je predstavljala i DJ-e kao što su Rob Accession, Femi B i Mr C.

Pošto je Richardova karijera napredovala, 1990. je dobio stipendiju da studira TV i Pozorišnu produkciju u Njujorku, gde je bio proglašen za studenta godine. Pošto je nastavio da radi na televiziji, zaposlio se kao produkcijski menadžer na multi-medijalnom fakultetu, dok su njegove veštine DJ-a mirovale. 1992, na svu sreću, vraća se u London i zauzima zasluženo mesto za DJ pultom da bi nastavio tamo gde je vec ostavio underground traga. Uskoro je nastupao na najboljim acid house žurkama kao što su Heart and Soul i The Drop zajedno sa starim partnerima kao što su Colin Faver i Mr C... Njegove produkcijske veštine su dobro upotrebljene i sa uvek raznovrsnim Mr Greyom koji je nastupao kao produkcijski menadžer na nekoliko događaja uključujući promociju Roberta Owensa i Arnolda Jarvisa za Freetown Records 1993. Posle nastupanja na nekoliko promocija Plink Plonk Recordsa bio je pozvan da se pridruži kompaniji 1994. i radio je na pomociji, produkciji i A&R. Pošto se učvrstio kao biser u londonskoj kruni, Richard je zauzeo mesto rezidenta u Megatripolisu, postajući njihov najduži rezident, preko pet godina.

Od tada, njegovi jedinstveni, deep i groovy tech-funk setovi su zahtevani na svim najboljim žurkama, i kompletno je učestvovao u promociji i uspehu Pink Plonkovog Vapourspace-a kao i svojom ko-produkcijom Skizm. Krajem1995, Richard je napustio Plink Plonk da bi se koncentrisao nad svojim snimanjima i DJ projektima, iako ga jednom nedeljno možemo naci da radi za Swag records da bi zadovoljio svoju potrebu za puštanjem ploča. Sada redovno nastupa i van UK.
Richard opisuje svoj stil kao raznovrsan i nešablonski. Svejedno mu je da li pušta dirty old skool garage ili da krlja techno. Richardova marka je deep, melodičan stil i on je sigurno jedan od postojećih inovatora UK nu-house pokreta, koji ruši zidove izmedu housa i techna.


www.happynovisad.co.yu