Make your own free website on Tripod.com
STANNY FRANSSEN [Genetic / Zenit / Zync / Kobayashi - Belgium]

B I O G R A P H Y

Stanny je rodjen 1. novembra 1973. godine u Tongerenu (Belgija) ali je odrastao je u mirnim seoskim predelima. Kada je imao 12 godina preselio se u Tongeren. Kao jedinac, brzo je naucio da bude samostalan i znao je sam da se zanima satima. U to vreme su makete bile ono sto mu je najvise okupiralo paznju, ali to se ubrzo promenilo. Muzika je postala njegova najveca ljubav. Zahvaljujuci nekim svojim drugovima dosao je u kontakt sa elektronskom muzikom. Radio emisija 'Krapuul Deluxe', koji je vodio Luc Janssen na holandskoj radio stanici VPRO je bila dalji izvor inspiracije. Rane underground resistance pesme koje su se vrtele u toj emisiji su mu pomogle da razvije ozbiljan ukus za Detroit techno. Prvi put je nastupao sa 16 godina, uglavnom pustajuci acid techno. Inficiran virusom muzike, poceo je da kupuje jos ploca i zamisao da sam kreira muziku se uskoro pojavila u njegovoj glavi.

Da bi mogao da zapocne sa stvaranjem muzike, morao je da se zaposli preko vikenda kao konobar u klubu. Sa tako stecenim parama mogao je da kupi pokoji deo opreme. Nakon perioda eksperimentisanja poslao je nekoliko demo snimaka izdavackim kucama. Big Time International, izdavacka kuca iz Genta je pokazala veliko interesovanje. Snimcima, su medjutim bile potrebne zavrsne finese tako da je Stanny otisao u studio sa Bart Grinnaert-om i Laos Mezarros-om. Projekat 'Propionic' (Reload) je bio rodjen i rezultirao je u tri izdanja: ‘XY Desolvation’, ‘Immunochemical Epoxy’ i ‘Back-Feed’. Stanny je dalje investirao u opremu zato sto je hteo da samostalno radi snimke. Nakon godinu dana rada, bio je zadovoljan rezultatima par svezih snimaka koje je napravio novom opremom. I ovog puta Reload ih je sa zadovoljstvom izdao: Cronical Re-Form.

Ohrabren ovim uspesima, Stanny je poceo da se bavi produciranjem punom parom. Medjutim, Zzino, bivsi menadzer Reload izdavacke kuce nije mogao da izda sve snimke. Ovo je rezultiralo udruzivanjem sa KK, koji su Stanny-jev materijal docekali oberucke pod imenom 'G F'. Pod tim imenom Stanny je izdao dva puna albuma: Electronic Lesson 1 & EL2. Oba albuma su naisli na odobravanje od strane kriticara internacionalne dance stampe, kao i na pozitivne kritike od strane kolega, a Electronic Lesson 1 je cak dospeo na prvo mesto Sven Väth top liste. Gospodinu Väth-u se Stanny-jev rad toliko dopao, da je cak na svom ultrakratkom setu na Love Paradi `98 pustio njegov ‘Obsession For The Unknow ep’. Nakon ovolikog izlaganja, drugi ljudi su poceli da se ugledaju na njegove izvanredne sposobnosti. Sledili su novi kontakti i ugovori. ‘Mystic Shape’ je bilo prvo Stanny-jevo izdanje za Primate i ono mu je donelo internacionalne bookinge. Na jednom putovanju upoznao je Marca Carolu i njih dvojica su se odmah zblizili. Marco ga je zamolio da uradi par snimaka sto je rezultiralo sa 'The Fifth Galaxy ep' (Zenit & Ante Zenit). Jednog dana Gaetano Parisio aka Gaetek ga je zvao telefonom nakon sto je cuo Stanny-jev materijal kod Marca Carole - krajem 1998. izdao je 'Between The Lines ep' (Conform).

Sledio je 'Oxidation ep' za francusku izdavacku kucu Kobayashi (kao i 'Calibration ep' u septembru 2000.). Zatim su sledila izdanja za Zync, Skunkworks, Molecular i Countdown 2000 (Maj), zajedno sa novim izdanjem za Primate. Stanny je takodje poceo da razmislja i o tome da sam izdaje svoje ploce. U avgustu 1999. rodjen je Genetic Records sa svojim prvim izdanjem u februaru 2000.: 'Absolution ep' (G-Force). U aprilu je izaslo i drugo izdanje: 'Timeless ep' opet pod pseudonimom G-Force. Izmedju svih ovih izdanja Stanny pronalazi vremena i da prihvati neke od brojnih ponuda za remix. Medju ljudima koji su mu pokucali na vrata i dobili remixe, nalaze se Henrik B, Johan Bacto, Samuel L Session, Monika Kruse i Misstress Barbara.


www.happynovisad.co.yu