Make your own free website on Tripod.com
MAZI NAMVAR aka AUDIO SOUL PROJECT [Chicago, USA]

B I O G R A P H Y

"Za mene glavni razlog što se bavim muzikom je to što stvarno volim house muziku."

Mazi Namvar, 29-godišnji DJ i producent koji stoji iza Audio Soul Project-a ne živi u prošlosti. Za njega house muzika nije ono što je nekad bilo, to je nešto što se dešava danas i što može biti sutra.
Prvi put je došao u dodir sa house muzikom kada se preselio u Čikago sredinom 1980. i od tada se nije smirio. Postao je čovek koji je uticao na preporod house muzike, profilisani producent i remixer, vlasnik etikete i čovek sa dobrim osećajem za pronalaženje novih talenata. Kao veoma poštovana osoba u underground zajednici izgradio je reputaciju stvaraoca koji uvek misli unapred i koji odbija da bude sputan jednim pojednostavljenim opisom house muzike.

Iranac po rođenju, Mazi je prvi put čuo house na Čikaškim radio talasima 80-tih godina, slušajući legendarni mix program Hot Mix 5 - na WBMX-FM radiju. Tada je počeo da posećuje noćne klubove slušajući najbolje čikaške disc jokeye tog vremena.
Na plesnom podijumu je iz prve ruke osetio energiju prepunog noćnog kluba. Međutim uskoro je sve više bio fasciniran DJ-ima koji su još više bili udubljeni u muziku nego sami klaberi koji su posećivali klub. Shvatio je da je to za njih neka vrsta strasti. Počeo je da kupuje ploče, naučio je zanat DJa, a 1993. je počeo da pravi muziku.

Otkrivši svoju prirodnu sklonost ka radu sa ritam mašinama i sintisajzerima, Mazi je brzo naučio osnovne stvari u svetu produkcije. 1994. godine osnovao je svoju etiketu Shroom Records da bi otpočeo svoj pohod u svet apstraktne house muzike, međutim bez ikakvog iskustva u tom poslu ubrzo je doživeo neuspeh. Na sugestiju Čikškog DJ CZR, koji je radio za izdavačku kuću IHR Records, sredinom 90-tih, Mazi je pokušao da pravi tvrđu muziku, stvarajući neku vrstu house-a ispunjenog agresivnošću i banging techno elementima koji su bili popularni u to vreme u Čikagu. Iako to nije bila muzika koja je predstavljala Mazijev lični stvaralački put, to je bila prilika da napravi svoj prvi korak u svetu muzičke industrije. Objavio je niz pesama sa tvrđim house zvukom i time je privukao pažnju mnogih ljudi iz sveta house muzike.

Kako je rastao broj njegovih izdanja Mazi je sve više dobijao priliku da stvara muziku kakvu je u stvari želeo. U saradnji sa svojim prijateljima (Johnny Fisaco, Lego, Rick Garcia) i uz podršku Andy Adamsa koji je radio za izdavačku kuću UC Music počinje da experimentiše sa dubljim i kompelksnijim zvucima umesto dosadašnjeg sirovog banging house-a. Kao rezultat toga rodila se nova etiketa Afterhours koja je pokazala drugu stranu Mazijevog zvuka. Umesto tvrdog house zvuka pesme izdate na ovoj etiketi su imale pročišćeni čikaški disco zvuk sa više apstraktinih elemenata koji su ubrzo bili prihvaćeni od strane disc jokey-a koji su tražili pesme sa dubljim, tamnijim prizvukom.

Krajem devedesetih Mazi se bavio studijskim radom i radio je kao DJ resident u popularnim čikaškim klubovima Mad Bar i Tunnel. Kao DJ je putovao i radio na mnogim rave-ovima širom Amerike. Osnovavši svoj sopstveni Studio Nova počeo je da istražuje nove koncepte u muzici i pokrenuo je Audio Soul Project u saradnji sa izdavačkom kućom Moody Recordings.

Audio Soul Project je Mazijevo primarno sredstvo za saradnju sa drugim umetnicima - raznovrsnim vokalistima, producentima i muzičarima. Audio Soul Project je jedan tečan, fleksibilan koncept koji još ima mesta za razvoj i za širenje. Nije ograničen jednim stilom i vrstom zvuka već je rezultat Mazijeve kreativne saradnje sa nekom drugom kreativnom osobom.

"Velika uloga Audio Soul Project-a je što mi je dao malo više slobode za razmišljanje o tehničkim stvarima" kaže Mazi. "Ja mogu biti pisac, ali mogu da odem i korak dalje, da razmišljam kao producent i inžinjer, da se više posvetim kvalitetu samog zvuka."

Mazijeva produkcija u okviru Audio Soul Projecta je bila muzika koja je je istinski predstavljala njega samog i njegov ukus, nesputana zahtevima od strane izdavačkih kuća i zaštićena od ostalih ometanja. Potpuna kreativna samostalnost i kontrola su mu veoma bitni i taj svoj cilj je ostvario osnivanjem Gourmet Recordigs i Simpe Soul Recordings - dve house etikete koje Mazi poseduje i vodi.

Gourmet je pokrenut uz produkcijski i distributerski dogovor sa Strictly Hype Recordings-om i za izdanja pod okriljem ove etikete Mazi je koristio inspiraciju koja je dolazila odstarih acid i techno pesama koje je slušao ranije, ali sa modernim i apstraktnijim pristupom zvuku. Gourmet-ov početni minimal i sintetički zvuk je imao snažan uticaj na zaokret u dance muzici i ova etiketa je bila hvaljena zbog svog zrelog i experimentalnog pristupa house muzici. Ali za vreme uspona ove etikete i posle različitih izdanja Mazi je konstantno odbijao da pravi bilo kakve kompromise ili ustupke u svom stvaralaštvu zarad povećanja prodaje ili da bi zadovoljio pojedine grupacije i trendove na muzičkoj sceni.

Uporedo sa postizanjem uspeha sa Gourmet-om Mazi je 2001. pokrenuo Simple Soul Recordings kao etiketu čija je namena da pomogne razvoju neafirmisanih mladih umetnika i producenata. Ne samo da pruđa pomoć u plasiranju njihove muzike, Mazi takođe i pomaže u studijskom delu posla za svako izdanje koje je izdato pod ovom etiketom, ponekad doprinoseći svojim remixom završnom izdanju.

Sa porastom i širenjem Mazijeve reputacije u poslednje dve godine on je ostao skoncentrisan na dve osnovne stvari: uživo DJ nastupi i pravljenje ništa drugo do istinske house muzike. Za razliku od nekih koji smatraju posao DJ-a kao nebitan i nelegitiman kreativni izraz, Mazi na to gleda kao na krucijalni deo procesa stvaranja muzike. " To je spontani nastup - ti gledaš nekog direktno u oči iz DJ pulta i dobijaš nešto na šta ti reaguješ u tom trenutku. Rad u studiju nikad ne može biti tako spontan" kaže on.

Njegova reputacija obezbedila mu je angažmane za nastupe širom zemaljske kugle, a samo u protekloj 2001. godini nastupao je u Parisu, Tokiju, Istanbulu, Beogradu, Vancouveru, Los Angelesu, New Yorku i San Franciscu.


www.happynovisad.co.yu