Make your own free website on Tripod.com
DJ HARIS [Laus Records - London, UK]

B I O G R A P H Y

U relativno kratkom vremenskom periodu Haris je postao jedna od vodecih figura na britanskoj underground house sceni. Iako mozda izgleda kao da se stvorio niodkuda, istina je, naravno, mnogo drugacija. Rodjen je i odrastao u predivnom obalskom gradu Dubrovniku, a muzicki poceo da se obrazuje kao veoma mlad. Njegov otac (koji je poznati jazz muzicar i koji jos uvek nastupa sirom Hrvatske), poslao je Harisa vec u petoj godini u skolu klasicne jazz muzike, posto je primetio Harisovu zainteresovanost za razne instrumente koje je ostavljao po kuci. Kao jedan od najboljih ucenika, Haris je vec u sedmoj godini tecno svirao klavir i violinu, a do svoje 12. napisao je dva koncerta. Do 16 godine je nastupao sa vrhunskim jazz/funk muzicarima i osnovao svoje bendove, dok je usavrsavao vestine i stil koji su sada velikim delom zastupljeni u njegovom zvuku. Kako je elektronski zvuk osamdesetih brzo ulazio u Evropu, Haris je bio iskreno fasciniran tehnickim aspektima muzicke produkcije i ubrzo je savladao rad na svojoj prvoj elektricnoj klavijaturi i drugoj studijskoj opremi.

Ranih devedesetih godina dosao je u Englesku da uci muziku i da se ubaci u underground muzicku scenu o kojoj je toliko slusao & odmah se nasao u londonskoj klupskoj kulturi koja se tek razvijala. Posto je proveo nekoliko godina savladjujuci svoju studijsku opremu & gramofone, i gostujuci na nekim projektima, spojio se sa momcima iz SWAG Records & postao inzenjer i producent u njihovom studiju. Radeci sa DJevima i producentima kao sto su Terry Francis, Colin Dale, Eddie Richards i Dave Mothersole, Haris je zapoceo seriju solo projekata & saradnji koje su ucvrstile njegovo ime na mapi, pre nego sto je osnovao svoju etiketu Laus Records, 2000. godine.

Poslednjih godina se Harisov DJ raspored (booking) velikom brzinom popunio. On se redovno pojavljuje za gramofonima u klubovima i na zurkama sirom Velike Britanije, Evrope i Juzne Amerike, pa je tako i njegov prilaz underground house muzici osvezavajuci, koliko i neobican. Mixujuci elemente iz Amerike, Britanije i Evrope i oblikujuci ih u svom melodicnom stilu, Haris brzo postaje zvezda u usponu na tech-house/deep-house sceni. "Po mom misljenju, muzika je vaznija od suvog ritma", kaze Haris na svoj karakteristican, opusten nacin, "Usredsredjujem se na osecanje i ono sto publika zeli a ne na teznju da ih impresioniram. Moja strast prema muzici je iskrena, stoga su moji uticaji raznovrsni. Volim elektronsku stranu u muzici, ali istovremeno volim da muzika ostane prirodna."

Upravo ova zelja za mizanjem elektronskih i prirodnih zvukova, dovela je Harisa do toga da osnuje svoj bend, u kom sviraju klavijature & sempleri zajedno sa perkusionistom, basistom i DJem. To je jos jedan ambiciozan projekat koji ce pomoci da se Harisova rastuca popularnost, kao jednog od najinovativnijih i najuzbudljivijih DJeva & producenata ovog vremena, ucvrsti.


www.happynovisad.co.yu