Make your own free website on Tripod.com
Intervju - Yousef

Yousef vec dve protekle godine ima rezidenciju u jednom od najpoznatijih clubova u zemlji, Cream-u. Pojavljivao se na Radio 1 i pamti vremena kada niko nije cuo za Carl Cox-a, a preko Interneta je trazio informacije o njemu, medjutim, tesko da je bilo sta pronalazio.

Yousef opisuje kako je prvi put nastupio na DJ scenu nakon sto je cuo rave muziku sa 13 godina. "Cuo sam i stvarno sam se odmah uklopio. Rave scena je stvarno bila velika na severo-zapadu oko Blekburna i Sautporta, cak i dole u Liverpulu. Nastupali su all-nighters u Pontinsu i clubovima kao Shelley`s u Stouku, i odlazio sam tamo kad sam imao oko 15 godina. Bilo je neverovatno."

"Nastupao je Carl Cox i The Prodigy bi se pojavljivali uzivo i to je bilo u vreme kada niko nije cuo ni za jednog ni za drugog. Svi drugi DJ-evi su pustali ploce, ali Carl Cox ih je mixovao i vrteo. Tako bi se uziveo i jednostavno nisi znao sta ce pustiti sledece. Bio je prvi koji je stvarno manipulisao rave muzikom."

"Gramofone sam dobio sa 15 godina i imao sam obicaj da se zatvorim u sobu satima i da se sam ucim. Isao sam na spavanje misleci samo o tome i kad bi se pojavio neki trik koji sam zeleo da naucim, pokusavao sam iznova i iznova, sve dok ne bih uspeo u tome."

Zvuci kao svaki tinejdzer entuzijasta, ali zasigurno je vecina to prevazisla.

"Ono sto je sledio jeste da sam radio kao DJ 6 ili 7 godina i prilicno sam bio zadovoljan kako se stvari odvijaju, ali nisam dobijao veca gostovanja kao sto sam zeleo. Pogotovo izvan Liverpula."

"Poslao sam traku casopisu Muzik za njihovo mesecno DJ takmicenje, ali nista od toga. Onda sam slao ponovo i ponovo, i konacno sam pobedio na takmicenju Bedroom Bedlam. Nagrada je bila gostovanje u nekom od velikih klubova. Ja sam dobio Ministry i nakon toga Renaissance. Takmicenje se organizuje svakog meseca tako da je do tada bilo sigurno oko 60 ili vise pobednika, ali ja mislim da sam napredovao mnogo vise nego ostali, tako da sve sto sam uradio jeste pobeda na takmicenju."

Yousef-ov stil je baziran na americkom funky house-u. "Puno sam slusao hardcore, rave muziku i na kraju sam shvatio da mi se to i ne svidja previse, tako da sam poceo da pustam vise dance muziku. Muzika koju ja pustam jeste mnogo vise nego americki house, sa dosta latino elemenata i bongosa. To nije ono sto bi ste vi nazvali hard, nego malo blaze. Ni u kom slucaju blizu komercijale. Sa puno energije. Svidja mi se, sto je stvarno dobra stvar!"

Nakon provedenog leta nastupajuci po festivalima, Yousef je zavrsio letnju sezonu u novom stilu u Creamfields-u - bez sumnje najveci i najbolji dogadjaj godine.

"Najbolji provod koji sam imao je bio u Creamfields-u. Znam da svako ocekuje da to kazem, ali je stvarno tako bilo. Najbolji je line up i bio je kraj leta tako da je svako hteo da se izduva, i na kraju, samo je petnaest minuta udaljeno od moje kuce!"

"Video sam Fat Boy Slim i Erick Morill-a i bili su fantasticni. Ali nisam uspeo puno da prisustvujem. Nastupao sam dva puta, jednom na house stage-u i jednom na bini Radia 1, tako da sam morao da odem ranije jer sam u nedelju isao na krstenje. U 11 sati u crkvi u odelu..." kaze on uz zarazni smeh.

Pa gde je ovaj Bedroom DJ najsrecniji? Na stage-u, na polju, u studiju ili u clubu?

"Moje omiljeno mesto za DJ-ing - The Annex. Kad je sistem u formi, a obicno i jeste, ne mozes pozeleti nista bolje. Imaju najbolje ozvucenje i kad se ustosis, energija je neverovatna. A da, i udaljeno je samo 10 minuta od kuce sto je strava za upadanje u krevet - upadanje u bukvalnom smislu."

A kad ne nastupas?

"Malo sam radio u studiju ove godine. Nekoliko remixa pod mojim imenom za americke izdavacke kuce. Ja i jedan od momaka iz Rhythm Master smo oformili Drum Bums," kaze uz priguseni smeh. "Uradili smo samo dve EP ali prodaja pred-izdanja je dobro prosla."

"Preko leta i sve sto ide uz to nisam dosta uradio. Sada se malo povlacim i ocu da sagradim sopstveni studio i da tamo vise radim. Ali to nece biti tako vazno kao DJ-ing."

Yousefova playlista iz Marta 2002.

1. Rob Long - 'The Bass Goes Home' (The Dub)
2. Josh Wink - 'Freak' (Ovum)
3. Angry Mexican DJ's - 'Rock Dior (10,000 BC Mixes)' (Palm Pictures)
4. Pilgrims Of The Mind - 'Amazonian Street Life' (Active Pass)
5. Swirl People - 'Messing Around' (Lowdown)
6. Armand Van Helden - 'Chocolate Covered Cherry' (Armed)
7. East Coast Boogie Men - 'Upside Ya Head' (Brique Rouge)
8. CZR feat Alexander East - 'Take Me Higher' (Moody)
9. Chris Lum - 'Yeah!' (Multitracked)
10. Deep Night Noise - '5 a.m (Dub)' (Subliminal Soul)


www.happynovisad.co.yu