DJ BOZA PODUNAVAC [Kozmik, Radio B92 - Beograd]

B I O G R A P H Y

Boza Podunavac rodjen je 14.09.1966. DJ karijeru je zapoceo 1986. godine kod, tada, najpoznatijeg beogradskog DJ-a i muzickog urednika 202, Dragana Kozlice, prvo na ucenju zanata, a zatim i kao aktivni saradnik. Od zime 1988. godine Boza zapocinje samostalnu DJ karijeru, uporedo sa pocetkom rada u lokalnom omladinskom radio programu Ritam Srca. Radio je u vecini tadasnjih diskoteka: Klub 54, Masinac, Amadeus, Luv, Nana, ZOO... 1990. godine, sada vec kao tonac na radiju B-92, zapocinje u Domu omladine serijal zabava, dakako u dansing sali koja je u to vreme bila poznata kao Fuzija. Muzika je pretezno bila klasicnog club karaktera, dakle disko beat, ali su postovani i evropski trendovi. Iste godine radi produkciju singla Ogi B. Good (RTB), Ognjena Bogdanovica (Ogi B.). 1993. godine ponovo u Domu omladine ekipa radija B-92 startuje vece poznato kao Jam. Tada su neki muzicki tokovi postali retro i razbuktavao se proces muzicke reciklaze, sto se odrazilo i na DJ-e koji su opsluzivali taj cetvrtak u dansing sali.

Tokom zime 1993. godine, nakon trogodisnje muzicke saradnje sa Veljom Mijanovicem (Inn Vision, Jazzva) pokrece utorkom zabave u dorcolskoj rusevini, 50 metara od sadasnjeg bioskopa REX. Isprva bojazljivo, vrlo brzo je to mesto bilo prepuno zainteresovanih za potpuno novi koncept kluba. 18.03.1994. Boza&Velja po prvi put unose deo underground kulture u hram disko muzike, klub Industrija, sto se smatra i preokretom u muzickoj politici ovog kluba. Nakon toga pocele su da nicu organizacije promotera i DJ-a, a rezultat svega toga vidimo danas.

Boza je nastupao u gotovo svim klubovima i prostorima u Beogradu medju kojima su Industrija, Soul Food, Andergraund, Dom Omladine, Barutana/UrbaBar, Mondo, Shlep, Omen, XL, Magna House, Kolos, No Name, 4 Sobe, Sound, Bizarre, Exile, itd., kao i u klubovima sirom Srbije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, Engleskoj, Rumuniji, Poljskoj, Madjarskoj, Grckoj, Ceskoj, etc.
U klubovima voli da pusta raznovrsnu elektronsku muziku uvek u potrazi za experimentom, ali bez zanemarivanja publike. Smatra da edukacija ne sme da bude na ustrb zabave, ali isto tako ne priznaje da je svrha dolaska u klub samo i iskljucivo zabava. Omiljeni zanr mu je minimal techno "masne" produkcije sa sto manje pateticnih melodija i paterna. Iako radi i na tri gramofona, smatra da je cist egzibicionizam sve vreme "drndati" nesto po mixeru i skretati paznju na sebe.
Uveren je da je kvalitet zvuka na mestu dogadjanja, 30% zabave, uslovi u klubu 30%, a preostalih 40% ide na DJ?a.
Jedan od najstarijih beogradskih DJ?a, ogromnog iskustva i velike popularnosti. Neozenjen.
Moto: Take No Drugs!

contact: bozidar@opennet.org


www.happynovisad.co.yu